Vinogradarstvo

Hercegovina - majka vinarstva

Vinogradarstvo

Hercegovina je kraj koji se može pohvaliti tradicijom uzgoja vinove loze od najmanje 2200 godina.

Vinova loza

Plemenita vinova loza (Vitis vinifera) čovjekov je pratilac kroz cijelu povijest. Kao što se ne zna točno vrijeme kada je čovjek napravio točak ili kada je otkrio i počeo koristiti blagodati vatre, tako se ne zna ni kad se počeo baviti vinogradarstvom i vinarstvom. Zna se samo da je druženje čovjeka i vina počelo jako davno i da je čovjek davno spoznao blagodati ovog pića.

I starozavjetni Noa je, čim je napustio arku nakon što su se povukle vode poslije velikog potopa, zasadio mladicu vinove loze, podigao vinograd i pripravio vino. Dakle, čovjek i loza su od iskona skupa pa se može reći - tamo gdje počinje povijest ljudskog roda, prisutna je i vinova loza. Ne zna se kada je čovjek naučio praviti vino.

Herzog

Ne zna se kada je čovjek naučio praviti vino. Je li se to dogodilo slučajno kao i većina dobrih stvari u povijesti, jer legenda kaže da je prvu rezidbu vinograda napravio magarac i čovjek vidje da je to dobro te nastavi tako činiti. Tko može reći da netko nekada nije zaboravio popiti grožđani sok a priroda ga pretvori u najzdravije piće na svijetu, piće bogova, nektar života i koliko još imena koje su mu ljudi davali omamljeni njegovom toplinom.

Hercegovina je kraj koji se može pohvaliti tradicijom uzgoja vinove loze od najmanje 2200 godina. U našoj smo obitelji uvijek njegovali tradiciju uzgoja vina. Poučeni iskustvom naših starih, dandanas zadržavajući originalnost pripravljanja domaćeg vina, napravili smo iskorak i ponudili vrhunsko vino iz vlastite proizvodnje pod novim nazivom HERZOG.