Kiseljenje kupusa

Stari recepti su okosnica menija našeg restorana!

Priprema

Jesen je vrijeme kada se sprema kupus za zimnicu.
To je proces u okviru kojeg se kupus ukiseli kako bi mogao izdržati cijelu zimu.

1. Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštećenih listova i oštrim nožem izdubiti “korijen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

2. Dno bačve posuti solju i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje dijelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrećice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te se s takvim vrećicama mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

3. Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve, dodamo malo kukuruza u zrnu i komadiće vinove loze i ostavimo da odleži 24 h. Nakon toga dodamo vodu (kupus mora biti gotovo sav u vodi). Ne treba biti baš sav u vodi zato što će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi (kamen, vrećice s vodom, boce s vodom). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač (plastični, drvene letvice).

4. Nakon nekoliko dana treba kupus provjeriti i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Restoran Udovice

Tradicionalni recepti

Stari recepti su okosnica menija našeg restorana na radost mnogobrojnih gostiju, željnih davno nestale tradicije i prošlosti, koje nam ipak svima nedostaju.

Sastojci

  • Glavice kupusa
  • Krupna sol
  • Biber u zrnu
  • voda