RECEPTI

Stari recepti su okosnica menija našeg restorana!

JAPRAK

Jedno od najstarijih jela našeg podneblja naslijeđenog još iz turskog perioda je japrak. Nemoguće je zamisljiti svečanu trpezu bez ovog sjajnog predjela.

Krvavice

Krvavice su jedno od specifičnih namirnica za ove krajeve. Ovdje vam predstavljamo kako pripremiti krvavice s restanim krumpirom. Uživajte i dobar tek.

Janjeći but

Restoran "Udovice" je oduvijek bio prepoznatljiv po izvrsnoj janjetini s ražnja. Ovom prilikom vam predstavljamo jedan u nizu recepata s janjetinom. Dobar tek.

Sarma

Sarma je tradicionalno jelo koje se pripravlja u vrijeme zimskih blagdana. Specifičnost sarme je da može izdržati i više dana tako da je na jelovniku dok se ne pojede.

Kiseli kupus

Jesen je vrijeme kada se sprema kupus za zimnicu. To je proces u okviru kojeg se kupus ukiseli kako bi mogao izdržati cijelu zimu.

Punjene paprike

Punjene paprike su takođe tradicionalno jelo našeg podneblja, naročito u ljetno vrijeme kada dozrijevaju paprike, drugo povrće. Dobar tek!

Breskvice

Slastica koja svojim oblikom podsjeća na omiljenu ljetnu voćku iz naše Hercegovine. Vjenčanje ili drugi svečani događaj neće proći bez breskvica.

Ćupter

Tipična hercegovačka slastica koja se priprema od vinskog mošta što znači da se najsvježiji ćupter može jesti oko Božića kada dospijeva vino.

Krem juha od raštike

Raštika je autohtona hercegovačka biljka koja se priprema na brojne načine. Predstavljamo vam raštiku u vidu krem juhe.

Sataraš

Sataraš se kod nas udomaćio kao ljetno jelo pošto se za njegovu izradu koristi svježe sezonsko povrće, paprike, paradajz, patlidžani...

Izljevača

Još od pamtivjeka žene su htjele da udovolje svojim ukućanima i da ih izmenade nekim jelom između obroka. Izljevača je idealna za to.

Palačinke od heljde

Palačinke od heljde ne samo da predstavljaju obrok pun zdravlja nego ugodu za nepce bilo da se radi o slanom ili slatkom nadjevu.

Prošarane palačinke

Ova tradicionalna slastica ne samo da plijeni osebujnim okusom, nego i svojim vizualnim izgledom mami da je se oproba.

Žuti kolač

Starinski kolač, poznat još od vajkada našim bakama koje su ga nekada pripremale za posebne prilike ili proslave.